Spoorbuurt_mg_3698-kopie-aangepast.jpg

vlnr: Paul van Roosmalen (Woonwaarts) met 'onze Henk'. Op de achtergrond Shera Williams (Woonwaarts)

Spoorbuurt_cirkel_is_rond_overhandiging_cheque.jpg

Carel Hagemans overhandigd namens de VOF een cheque aan de bewonersprojectgroep

Spoorbuurt_cirkel_is_rond_bewoners.jpg

Bewoners van de Spoorbuurt

Spoorbuurt_mg_3721-kopie-LR.jpg
Spoorbuurt_cirkel_is_rond_koptelefoon.jpg
Spoorbuurt_cirkel_is_rond_opzichter.jpg

Opzichter Hans Peters praat met een bewoonster

Spoorbuurt_cirkel_is_rond_bewoners_aan_tafel.jpg

Gezelligheid ten top voor de bewoners

Spoorbuurt_cirkel_is_rond_expositie.jpg

Een 'stukje' expositie van Nancy Kerkhofs

Alle verhalen

Feestelijke afsluiting groot onderhoud Spoorbuurt: "de cirkel is helemaal rond".

05 maart 2020
Onderhouden Verduurzaming Samenwerken
In een prachtig kantoorpand aan de Curaçaoweg in Nijmegen spreken we met Shera Williams. Zij werkt op de afdeling communicatie van Woonwaarts en was medeorganisator van de feestelijke afsluiting van het groot onderhoud project in de Spoorbuurt. Woonwaarts is vorig jaar mei ontstaan uit een fusie tussen De Gemeenschap en Standvast Wonen.

"Toen ik bij De Gemeenschap kwam werken stond het groot onderhoud in de Spoorbuurt al in de steigers. In de voorbereiding had De Gemeenschap al diverse werkgroepen opgezet en bewoners betrokken bij het project. Een brochure met informatie over de werkzaamheden was in de maak en de datum voor een eerste bewonersmiddag in Het Badhuis stond al op de planning. Alle partijen die in de Spoorbuurt zouden gaan werken, presenteerden zich die middag. Ze namen materialen mee zodat ze goed konden uitleggen wat ze precies zouden gaan doen. Vanuit onze visie op duidelijke bewonerscommunicatie is, speciaal voor dit project, nieuwsbrief de Sprinter in het leven geroepen. Dit bleek een heel goed middel om iedereen te informeren. In de loop van de tijd bemerk je een verschuiving naar meer een sociale aard van berichtgeving.

Wat gebeurt er eigenlijk nog meer in de Spoorbuurt? Tijdens dit project liep ik met enige regelmaat in de wijk en sprak ik met de bewoners. Ik had me in eerste instantie helemaal niet gerealiseerd hoe groot de overlast was. Je ondervindt deze bij de renovatie van je eigen huis, maar ook bij die van de buren. Je hoort de vakmannen werken totdat ze de straat uit zijn. Tijdens dit project fungeerde een bewonersprojectgroep als extra ogen en oren in de wijk. Het bleek voor sommige Spoorbuurtbewoners makkelijker hen aan te spreken dan iemand van de corporatie of bouw. Dit heeft echt heel goed gewerkt. Zij hadden ook een eigen pagina in de Sprinter. Naast een vaste kern bestond de bewonersprojectgroep uit mensen van wie de huizen op dat moment gerenoveerd werden. Dit was een gouden zet.

En toen was het zover: na drie jaar, de feestelijke afsluiting van het groot onderhoud in de Spoorbuurt. 

Iedereen was bijeengekomen in Het Badhuis. Verschillende directeuren, bestuurders, de wethouder van zorg en welzijn, projectleiders, vaklieden maar er waren vooral heel veel bewoners van de Spoorbuurt. Ik mocht als een soort moderator het officiële gedeelte leiden met gesprekspartners als Paul van Roosmalen (Woonwaarts), Carel Hagemans (VOF Combinatie Spoorbuurt) en Grete Visser (Gemeente Nijmegen). Enkele onderwerpen waren de dankbaarheid voor het grote geduld, de meer dan open communicatie en de focus op sociaal gebied. Onze Henk, het aanspreekpunt van de VOF voor de bewoners, werd in het zonnetje gezet. De bewonersprojectgroep kreeg een buurtinvesteringscheck van de VOF Combinatie Spoorbuurt. Nancy Kerkhofs exposeerde prachtige, artistieke foto’s genomen tijdens de werkzaamheden. De aanleiding voor al het mooie beeldmateriaal was het uitzicht op een paar mooie behaarde kuiten voor haar slaapkamerraam van een dakdekker toen zij op een warme ochtend haar gordijnen opendeed.

De sfeer was open en gezellig. Iedereen voelde dat alles klopte maar was ook opgelucht omdat het voorbij was. De eerste informatiebijeenkomst vond plaats in Het Badhuis en nu ook deze afsluiting van dit bijzondere project. De cirkel is helemaal rond!"

 

(*) De VOF Combinatie Spoorbuurt is een consortium van Van de Klok, Hagemans Vastgoedonderhoud en Van Schaik aannemingsbedrijf. Tijdens het gehele project werd groot onderhoud verricht aan 499 woningen en 2 bedrijfspanden.