Dico van Verseveld, programmamanager duurzaamheid bij Woonwaarts
Overzicht foto's VOF spoorbuurt

De Spoorbuurt: het dorp in de stad

2 juli 2019

Buiten is het 37 graden, binnen zitten we aan tafel met Dico van Verseveld, programmamanager duurzaamheid bij woningstichting Woonwaarts. Hij steekt meteen van wal. Wat volgt is het verhaal van een spraakzame maar bovenal gepassioneerde man.

“Woonwaarts is de bundeling van krachten van woningbouwstichting De Gemeenschap met Standvast Wonen. Op deze manier kunnen wij makkelijker voldoen aan de verantwoording en de wet- en regelgeving die op ons afkomt op volkshuisvestelijk gebied. De naam Woonwaarts komt uit de koker van een lid van de huurdersorganisatie. Hoe mooi is dat!

Wij beheren momenteel rond de 11.000 woningen. Maar nog steeds roept de kleinschaligere en bijna honderd jaar oude De Gemeenschap gevoelens van weemoed en nostalgie op. De Gemeenschap is in 1920 opgericht door oud-personeelsleden van de Spoorwegen en, uit mijn hoofd, zijn 10 jaar later de eerste ‘eigen’ woningen in de Spoorbuurt opgeleverd. Deze waren bedoeld voor spoorwegmedewerkers, vandaar ook de benaming Spoorbuurt. Het is opmerkelijk dat deze naam alleen in de volksmond gebezigd wordt en nergens als officieel te boek staat. Deze rustige, zeer populaire wijk in Nijmegen-Oost ligt op loopafstand van het centrum. Een bijzonder dorp met bijzondere mensen letterlijk omarmd door de drukke stad.

Als manager vastgoed en ontwikkeling bij De Gemeenschap was, en ben ik ook in mijn huidige functie bij Woonwaarts, verantwoordelijk voor het groot onderhoud in de Spoorbuurt. Momenteel zitten we in de laatste fase. Alvorens dit treintje ging rijden, om eens een metafoor te gebruiken, hebben wij een uitvraag gedaan. Om alle gegadigden goed en objectief te kunnen beoordelen hebben wij de hulp van extern bureau ingeroepen. Uiteindelijk bleven er drie bedrijven over. Qua inschrijving op geld zaten deze heel dicht bij elkaar. VOF Combinatie Spoorbuurt (*) scoorde beduidend hoger op de fictieve kortingen met thema’s als lokaliteit, kwaliteit, duurzaamheid en voordelen voor de bewoners. Dit hele proces is volledig transparant verlopen en open gecommuniceerd naar alle deelnemers.

Alles bij elkaar genomen zijn wij tevreden over hoe dit bijzondere project tot nu toe verlopen is. Weet je hoeveel verschillende disciplines hier dagelijks rondlopen? Van schilder, timmerman, glaszetter, steigerbouwer tot en met dakdekker. Weer of geen weer, ze zijn er allemaal. En vergeet ook niet de grote diversiteit aan bewoners in combinatie met alle bouwgerelateerde ongemakken. Dit kan alleen maar goed verlopen wanneer er duidelijk gecommuniceerd wordt en begrip voor de ander getoond wordt. Het is onvermijdelijk dat er iets verkeerd gaat. Maar het gaat er juist om hoe we dit met elkaar oplossen. Eind van dit jaar verlaten alle werklieden de Spoorbuurt en keert de rust weer terug in dit Nijmeegse dorp.”


* De Combinatie Spoorbuurt is een consortium van Hagemans Vastgoedonderhoud, Van Schaik Aannemingsbedrijf en Van de Klok. Tijdens de derde (en laatste) fase wordt groot onderhoud verricht aan 157 woningen. Het totale project omvat 501 woningen.


Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal