Ronald Camps (Borghese Real Estate) & Dirk Jan Schaap (Powerhouse Company)
Artist impressie kan op details afwijken van uiteindelijke realisatie
Artist impressie kan op details afwijken van uiteindelijke realisatie
Artist impressie van High Park in Arnhem. In het tweede kwartaal 2021 zijn de appartementen opgeleverd

Fascinerende transformatie van een "waanzinnig gaaf gebouw"

10 oktober 2017

Wie in Arnhem woont, kent het enorme gebouw aan de Velperweg dat tot ruim een jaar geleden dienstdeed als ING-kantoor. “Een waanzinnig gaaf gebouw”, stelt Ronald Camps, Real Estate Developer bij Borghese Real Estate. Toen het markante gebouw op de markt kwam, pakte Borghese Real Estate de mooie kans om het te transformeren tot een woongebouw met ruim 281 appartementen. Een fascinerende herbestemmingsopgave, op een grote plot, midden in de stad en op een goede locatie. Powerhouse Company buigt zich over het ontwerp en Van de Klok neemt de bouwwerkzaamheden op zich.

Het voormalige ING-kantoor is in de jaren 60 ontworpen door Broek en Bakema, destijds een grote speler op het terrein van modernistische architectuur. “Het is goed ontworpen, met een duidelijk concept dat nog steeds overeind staat”, vindt Dirk Jan Schaap, associate bij Powerhouse Company. “In de huidige tijd is het wel een overblijfsel waar iedereen iets van vindt, en dat is niet altijd positief: het gebouw is groot, grauw, grijs, ontoegankelijk en onoverzichtelijk. Tegelijkertijd heeft het gebouw wel kwaliteiten die absoluut van waarde zijn.” Het uitgangspunt van Borghese Real Estate en Powerhouse Company is dan ook om die kwaliteiten te bewaren en waar mogelijk te versterken en om de locatie open en toegankelijk te maken.

Landschap teruggeven aan Arnhem

Het hoofdgebouw, het zogenaamde kruisgebouw, staat op hoge poten. Dat is op dit moment niet zo zichtbaar, omdat het maaiveld volgebouwd is met lagere bijgebouwen. “Die worden gesloopt”, vertelt Dirk Jan. “We voegen een grote openbare ruimte toe aan Arnhem in de vorm van een prachtig landschappelijk park. Daardoor komt de vorm van het hoofdgebouw meer tot zijn recht, bovendien wordt het meer een verbindend element in de omgeving, in plaats van een obstakel.” De parkeergarage onder het Oostgebouw blijft wel behouden. “Het bovenste dek gaan we vergroenen, als integraal onderdeel van het landschapsontwerp”, laat Dirk Jan weten. Er blijven dan nog steeds 650 parkeerplaatsen over; voldoende voor het hele plan.

Lofts die hun naam eer aan doen

Bij transformaties van kantoren is de overmaat van de bestaande casco’s een cadeautje. “Een kantoorgebouw is ruimer opgezet qua verdiepingshoogte dan een woongebouw”, legt Dirk Jan uit. “Daardoor krijgen de appartementen bijzonder hoge plafonds van 3,70 meter en fantastische betonconstructies in het zicht. Er zijn ook ongewoon veel glasopeningen in de gevels, met glas van meer dan 2 meter hoog. Het is een schaal die reguliere woningbouw voorbij gaat.” De nieuwe appartementen kunnen volgens Ronald dan ook met recht lofts genoemd worden; woonconstructies van een niveau dat uniek is voor Arnhem. Met bovendien een fenomenaal uitzicht over de stad.

Gezonde mix voor een breed publiek

Het gebouw wordt van toegevoegde waarde voor de wooncarrière van mensen in Arnhem. In het hoofdgebouw komen 281 appartementen, in het Oostgebouw 153. Het Westgebouw is nog in ontwikkeling. “We streven naar een gezonde mix van woningen voor een breed publiek. En dat over alle verdiepingen heen”, aldus Ronald. “Een klein aantal appartementen heeft een woonoppervlak van circa 50 m2, bij het overgrote deel ligt dat tussen de 65 en 95 m2. Bovenin komen ook luxere penthouses.” Een nieuwe gevel geeft het gebouw de uitstraling van een woongebouw, in plaats van van een kantoorpand. Hierin zijn ook buitenruimtes opgenomen; bewoners hebben straks allemaal een riant balkon van circa 7,5 m2, met een goede bezonning.

Ruimte voor commerciële voorzieningen

Naast woningen komen er commerciële ruimtes op de locatie, waarbij het een wens is om in de kelder van het kruisgebouw een supermarkt te huisvesten. Een commerciële plint in het Oostgebouw breekt de huidige geslotenheid van het gebouw open en maakt de begane grond vriendelijker.

Al in het voortraject beviel de samenwerking tussen Borghese Real Estate en Van de Klok zo goed, dat ze besloten ook dit Oostgebouw samen opnieuw vorm te geven. Ronald: “Van de Klok is een bedrijf van enige omvang en kan het werk aan. Borghese Real Estate is een familiebedrijf en Van de Klok is dat ook. Dat spreekt ons aan; je hebt een gezicht bij de samenwerking. Ik denk dat we als organisaties veel raakvlakken hebben, ook in onze manieren van denken. Daarnaast is de bekendheid van Van de Klok met de regio een voordeel. Zelf zijn wij de laatste jaren vooral actief geweest in de Randstad en verschuiven we nu onze horizon naar de grotere provinciesteden.” Op korte termijn start de sloop van de gebouwdelen die plaatsmaken voor het landschapspark en de asbestsanering. In de tweede helft van 2018 start Van de Klok vervolgens met de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting is ongeveer een jaar daarna het gebouw gereed voor de oplevering.



Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal