Schermafbeelding 2016-12-14 om 19.42.43.png
Alle verhalen

Dag, VAR!

18 mei 2016
Column
Hoffmr. behandelt juridische zaken uit de dagelijkse praktijk en geeft tips die wellicht nog eens van pas komen.

Op 1 mei 2016 is de VAR verdwenen. De verklaring waarmee een zzp’er kon aantonen dat er geen sprake was van een arbeidsrelatie met de opdrachtgever. Het kabinet denkt daarmee schijnconstructies van zzp’ers die eigenlijk toch in dienst zijn aan te hebben gepakt. Nogmaals, dat denken ze. De Belastingdienst heeft in ruil voor de VAR modelovereenkomsten op de website gezet die u kunt gebruiken. Deze zijn door de Belastingdienst opgesteld of beoordeeld.

Daarmee zouden opdrachtgevers zekerheid hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie, op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Je verkrijgt echter een zekerheid tot de voordeur. Er kan namelijk, ondanks een ingevulde modelovereenkomst, toch sprake zijn van een zogenoemde fictieve dienstbetrekking. Als blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet u als opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen.

Daarnaast kunt u vanaf 1 mei 2017 ook een vergrijpboete opgelegd krijgen. Wees er dus van bewust dat bij de zogenoemde eenpitters, zzp’ers en eenmanszaken niet zomaar een overeenkomst wordt voorgelegd, maar gebruik er een van de Belastingdienst en zorg ervoor dat ernaar wordt gehandeld. Leuker kunnen ze het niet maken. Wel nóg ingewikkelder.