vlnr: Harold van Rooijen (Van de Klok), Esther Lamers (Woonwaarts) en Carel Hagemans (Hagemans).

Leven in Lankforst gaat voor Sociaal duurzaam Lankforst

1 februari 2022

Onlangs ondertekenden Woonwaarts en Leven in Lankforst een samenwerkingsovereenkomst voor wijkvernieuwing in de woonbuurt Lankforst in Nijmegen. Na een voorselectie koos Woonwaarts voor Leven in Lankforst, een consortium van Van de Klok en Hagemans, in het bijzonder vanwege hun visie op het menselijke aspect van de wijkvernieuwing en de bewonersbegeleiding

Duurzaam Lankforst

In de voorselectie, bedoeld om een bouwteam samen te stellen, nodigde Woonwaarts drie partijen uit om een voorstel voor de vernieuwing van vijf woonblokken in Lankforst te maken. Dat Hagemans en Van de Klok daarbij hoorden, is niet vreemd: Woonwaarts (toen nog De Gemeenschap), Hagemans en Van de Klok hebben goede ervaringen met samenwerking in een soortgelijk project. Dat was de verduurzaming van de Spoorbuurt in Nijmegen, die ze de tussen 2017 en 2019 samen met nog een aannemer realiseerden. “Vanuit de symbiose die we in de Spoorbuurt hebben ervaren, was het voor Hagemans en ons een logische zet om opnieuw de samenwerking te zoeken”, aldus Harold van Rooijen, algemeen directeur Van de Klok.

Leven even belangrijk als techniek

De naam Leven in Lankforst is bewust gekozen. Carel Hagemans, directeur Hagemans: “Dat wij samen kunnen bouwen en onderhouden, is duidelijk. We willen met de naam Leven in Lankforst laten zien dat ook alles daaromheen belangrijk is. Niet alleen de stenen en de techniek, maar vooral ook de mensen die in de buurt leven.” Het project omvat in totaal 120 bestaande maisonnettewoningen, verdeeld over vijf woonblokken. In april starten de onderhoudswerkzaamheden aan drie woongebouwen in de 43e, 44e en 45e straat, in bewoonde staat. Het gebouw aan de 14e straat wordt getransformeerd, ofwel: hoog-gerenoveerd. De woningen krijgen hier ook een aanpassing in de plattegrond; op de slaapverdieping wordt één slaapkamer omgebouwd tot werkkamer, er komt een vaste kast op de overloop en de badkamer wordt vergroot. Het gebouw aan de 46e straat wordt gesloopt om plaats te maken voor een iets hoger, maar wel smaller gebouw met in totaal 31 nieuwbouwappartementen. Aan het einde van het project telt dit gebied dus in totaal 127 woningen. Door deze aanpak ontstaat in de buurt ook variatie in huurprijzen, waardoor we meer verschillende doelgroepen kunnen bedienen en in dit deel van Lankforst een meer gedifferentieerde buurt krijgen.

Wel blijven veruit de meeste woningen betaalbare sociale huurwoningen, met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens.

Aantrekkelijk vanbuiten en vanbinnen

Woonwaarts zet samen met Leven in Lankforst in op verbetering van de leefbaarheid in de buurt. Harold: “We willen er met de ingrepen voor zorgen dat het dynamischer wordt. We voegen kwaliteit toe en door de nieuwbouw ontstaat er een meer open gebied, met een verbinding naar de buurt ernaast en naar het Uilenbosje in Lankforst.” Als alles klaar is, hebben de woningen minimaal energielabel A, een wezenlijk verschil met het huidige label D of slechter. Dat zullen bewoners merken in het comfort in hun woning en het energieverbruik. “Het feit dat de woningen vanbinnen en vanbuiten aangepakt worden, draagt ook bij aan de kwaliteit van Leven in Lankforst”, voegt Carel toe. “Bijvoorbeeld een nieuwe keuken en nieuw sanitair geven mensen meer een gevoel van beter wonen dan als alleen kozijnen vervangen worden.” Dat kan Esther Lamers, directeur-bestuurder van Woonwaarts, alleen maar beamen: “Bij Woonwaarts zijn we ervan overtuigd dat een aantrekkelijke woning en woonomgeving zich vertaalt naar prettig leven.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal