16002-p4p5-6208.jpg

Marion van Vught (links) en Josta Kuijer (rechts)

16002-p4p5-6226.jpg

Marion van Vught (links) en Josta Kuijer (rechts)

Alle verhalen

Hier wordt gebouwd: een gezond bedrijf

02 december 2016
MVO
Gezonde medewerkers. Iedere werkgever is er dol op. Maar niet iedere werkgever steekt er zoveel energie in als Van de Klok. De focus op gezondheid is letterlijk overal. En het heeft effect, want: “Mensen voelen dat we betrokken zijn. En: het verzuim is heel fors gedaald.”

Ja, het kerstpakket dat de medewerkers van Van de Klok eind december ontvangen, bevat nog steeds de overbekende fles wijn. Ook de cranberrypaté, ossenstaartsoep en kerstkoekjes ontbreken vrijwel nooit. Nieuw is echter dat iedere medewerker dit traditionele geschenk mag inruilen voor een heuse Van de Klok-wieler- of loopoutfit. “Eerlijk is eerlijk, veel van onze mensen kiezen nog voor de eerste optie”, geeft HR-manager Josta Kuijer toe. “Maar het toont wel aan dat ons bedrijf gezondheid en vitaliteit hoog op de agenda heeft staan.” De aandacht voor bewegen en gezond werken is niet altijd aanwezig geweest, vertelt ook Kuijers collega Marion van Vught. “Een aantal jaar terug zag je dat ook terug in de verzuimcijfers. Overall was het ziekteverzuim ruim 6 procent, op de bouwplaats lag het verzuim zelfs op bijna 12 procent. Inmiddels ligt het verzuim bedrijfsbreed over 2015 op 1,7 procent.” Een enorme verbetering dus. Hoe kan dat? Simpel: Van de Klok gooit het sindsdien over een andere boeg. “Fitheid, zowel lichamelijk als geestelijk, is hier nu een normaal gespreksonderwerp”, aldus Kuijer. “Onze leidinggevenden gaan in overleg met ons het gesprek aan met collega’s om hen te stimuleren en helpen vitaal te zijn en te blijven. Zeker wanneer daar aanleiding voor is. Over hun hoge verzuim of over hun leefstijl, alcoholgebruik, overgewicht of over problemen in de privésfeer. Vroeger lagen deze thema’s gevoeliger, ook vanwege privacywetgeving, maar die krampachtigheid is nu weg.”

Bewustzijn
Het is niet altijd makkelijk, om deze onderwerpen bespreekbaar te maken of op de agenda te zetten voor het functionerings- of beoordelingsgesprek, weet Van Vught. “We helpen onze leidinggevenden hier intensief bij. Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken, in een prettige sfeer, is nu eenmaal niet eenvoudig. En bij de echt moeilijke onderwerpen springen wij van HRM bij. Dan voeren we samen met de leidinggevende zo’n gesprek.”

Het gaat om bewustzijn. Mensen ervan doordringen dat hun leefstijl effect heeft op hun gezondheid. En daarmee ook op hun werk. “We willen er uiteindelijk naartoe dat gezondheid en bewegen in het DNA van
onze mensen gaat zitten. En in dat van onze organisatie”, vertelt Kuijer. “Mensen overtuigen van de voordelen van sporten. Of überhaupt van bewegen. En van de nadelige effecten van overgewicht, drank en roken. Dat zijn langdurige processen, waarbij we niet kunnen verslappen. Want geloof me: zodra dat gebeurt, zakt de positieve vibe ook weer in.”

Vitale aandacht
En dus stelt de directie en de HR-afdeling alles in het werk om de focus op gezondheid het hele jaar door op peil te houden. “We noemen ons beleid ook wel ‘Fit de Klok Rond’, om aan te geven dat het een continu proces is, een levenswijze”, zegt Van Vught. “We streven ernaar ieder jaar een Gezonde Klokweek of KlokMaand te houden. Dan organiseren we workshops, bijvoorbeeld over stoppen met roken
of het voorkomen van rugklachten. En er worden sportieve activiteiten georganiseerd door collega’s die de rest enthousiasmeert om mee te doen. Ook wordt er nagedacht over de beste autostoelen. Het nieuwe kantoorpand krijgt ook ‘vitale aandacht’. Goed licht, akoestiek, zit-sta werkplekken en een prettige inrichting waarbij vooral de trap gebruikt zal worden in plaats van de lift. Zitten is het nieuwe roken. En daar wil Van de Klok niet aan!”

Fruit en gebak
Wie de panden van Van de Klok bezoekt, ziet meteen andere voorbeelden van het vitaliteitsbeleid. Zo staat er op de balie bij binnenkomst altijd een fruitschaal. “Iedere medewerker, en ook iedere bezoeker natuurlijk, kan daar van genieten”, zegt Van Vught. “Er wordt nog wel getrakteerd op taart bij verjaardagen en de vette hap op de bouw is er ook nog wel, als er maar een balans is tussen gezond en ongezond lekker.” En zo zijn er nog talloze activiteiten, projecten en maatregelen die de fitheid van het personeelsbestand bevorderen. Kuijer: “We gaan bijvoorbeeld een fietstocht organiseren langs een aantal bouw-locaties van Van de Klok. Echt hartstikke leuk.”

Betrokkenheid
“Ook op veiligheid zijn we heel scherp”, zegt Marion van Vught. “Persoonlijke beschermingsmiddelen worden verstrekt en zijn er om te gebruiken. Doe je dat niet, dan heb je een groot probleem. En roken is verboden tijdens het werk. Alleen in de pauzes staan we dit toe; zowel voor de eigen medewerkers als externe mensen die op de bouw werken. Dat zijn wel stevige veranderingen in de bouw, dat beseffen we. Maar het is hard nodig.” “Niet al onze collega’s stonden te springen bij deze maatregelen”, vertelt Josta Kuijer. “Het is echt niet leuk om in gesprek te gaan over je ‘slechte eigenschappen’. Over het algemeen waarderen ze het beleid wel, vooral als de resultaten zichtbaar of merkbaar worden. Hoe leuk is het niet wanneer je aan je collega’s kunt vertellen dat je lekkerder in je vel zit? Ze zien het als
een vorm van betrokkenheid en positieve aandacht. Mensen moeten vooral gelukkig zijn, ook in hun werk. Met betrokkenheid, ontwikkelingsmogelijkheden en waardering maken we mensen ook veel vitaler. En dus gaan we de dialoog aan met onze mensen vanuit de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat je hier op je 66e nog prettig werkt?’ In een bedrijf met lange dienstverbanden is dat een belangrijke insteek.”