Roy Albers en Wim Rooding met op de achtergrond project Op de Beeck
Roy Albers en Wim Rooding in de binnentuin van Op de Beeck
Roy Albers, Uconstruct
Wim Rooding van de gemeente Arnhem

Op de Beeck: binnenstedelijke nieuwbouw in hartje Arnhem

25 september 2020

Op een plek waar voorheen een grote beddenzaak stond, in hartje Arnhem, heeft Van de Klok een prachtig woongebouw met veertig appartementen gerealiseerd. Het complex aan de Beekstraat en hoek Kromme Elleboogsteeg heeft de chique naam ‘Op de Beeck’ gekregen. Het is een aanwinst voor de stad, vinden ook de initiatiefnemer, Roy Albers van Uconstruct, en Wim Rooding, aanspreekpunt voor bouwinitiatieven bij de gemeente Arnhem.

Van niets iets maken, dat is wat Roy Albers het liefst doet. Hij noemt zichzelf conceptontwikkelaar en zoekt partijen bij bouwinitiatieven die van toegevoegde waarde zijn. “Toen de beddenzaak Damminga zijn deuren aan de Beekstraat sloot, heb ik met de eigenaar alle opties doorgenomen. Uiteindelijk heeft een belegger de locatie gekocht en ik werd verantwoordelijk voor projectmanagement, engineering, directievoering, beheer en verhuur.”

Wat de gemeente voor ogen had voor binnenstedelijke ontwikkelingen, was vooral het bevorderen van wonen.

Thuis in bouwend Arnhem

Wim Rooding heeft zich bij de gemeente Arnhem altijd beziggehouden met taken op het gebied van ruimtelijke ordening. Hij was vanuit verschillende rollen betrokken bij talloze nieuwbouwprojecten en kent dan ook een groot deel van bouwend Arnhem en omstreken. De laatste jaren is hij het eerste aanspreekpunt voor alle bouwinitiatieven in de stad. Vanzelfsprekend kwam Roy dus op zijn pad toen hij aan de slag ging met de ontwikkeling op de Beekstraat. “Hij nodigde me uit om langs te komen”, weet Roy nog. “Al voor de eerste afspraak had hij het bestemmingsplan klaargelegd en foto’s van de locatie gemaakt. Wat de gemeente voor ogen had voor binnenstedelijke ontwikkelingen, was vooral het bevorderen van wonen, voor de leefbaarheid in het winkelgebied. Vanuit dat uitgangspunt zijn we aan de slag gegaan.”

Waarde toevoegen en draagvlak creëren

Roy ging voor 100 % wonen: “We hebben daarop onze nek uitgestoken om ook op de begane grond appartementen te realiseren, een binnentuin die waarde toevoegt voor de bewoners en een ruime fietsenstalling om de fietsen van de straat te houden.” Intussen ging Wim aan de slag om bij zijn collega’s van verschillende afdelingen te inventariseren wat er allemaal mogelijk was. “Door de plannen bij collega’s te toetsen en af te stemmen met de verantwoordelijke wethouder, creëer je meteen draagvlak”, vertelt hij. “Voor deze locatie was er al een bestemmingsplan, dat maakte het in eerste instantie vrij eenvoudig.” Mede daardoor kon het project al snel overgedragen worden aan de ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem). Arjen de Jong van De Jong Architecten ging aan de slag met het ontwerp en toen het voorlopig ontwerp gereed was, kwam Van de Klok in beeld. Op basis van een turnkeyovereenkomst met de belegger kon de realisatie starten.

Je lost het samen op en er wordt niet getornd aan kwaliteit.


Samen voor kwaliteit gaan

Zowel Roy als Wim hebben bij verschillende andere projecten al samengewerkt met Van de Klok. Roy: “Binnenstedelijk bouwen is logistiek complex binnen een beperkte ruimte en wordt gekenmerkt door het gezamenlijk oplossen van onvoorziene uitdagingen. Dat is iets waar het bouwteam van Van de Klok zich als deskundige, resultaatgerichte partner in onderscheidt. Het kenmerkt Van de Klok dat ze altijd naar een oplossing zoeken, ook bij de meest complexe uitdagingen.” Wim beaamt dat: “Het werkt prettig als je elkaar goed kent en van Van de Klok weet ik dat ze kwaliteit leveren.”

Rijke historie

Complex was het: oorspronkelijk, eind 19e eeuw, stond op de locatie van dit project de oude Mousset chocoladefabriek die in de loop van de tijd steeds is uitgebouwd. Het was een wirwar aan constructies. De opdrachtgever besloot bovendien ook het hoekpand, het voormalige Thaise restaurant op nummer 73, aan te kopen voor de ontwikkeling. Tijdens de sloop van de panden kwam het bijzondere pand van Uni Antiek, Beekstraat 78, tevoorschijn. Dit grenst aan de huidige binnentuin is en is bij de afronding van de nieuwbouw aangekocht. Dit pand ondergaat een volledige metamorfose en legt straks een mooie verbinding tussen de nieuwbouw en de rest van de Beekstraat. Na de sloop bleek dat het naastgelegen pand, Beekstraat 74, niet behouden kon blijven. In overleg met de eigenaar daarvan heeft Van de Klok hier een nieuw pand gerealiseerd met een gevel die nagenoeg gelijk is aan de oorspronkelijke gevel, maar wel één verdieping hoger.

Mooie aanvulling

Wim: “Voor Arnhem is dit een heel mooie aanvulling in de binnenstad, waar we ons de laatste jaren hebben ingezet voor stadsvernieuwingen.” Alle samenwerkende partijen zijn er blij mee en trots op. Er zijn kosten nog moeite gespaard om een rustig verblijfsgebied van de locatie te maken en het afwerkingsniveau is zeer luxe te noemen. Bovendien zijn alle voorzieningen stil en energiezuinig en is het volledige gebouw gasloos. De 40 vrijesector-huurappartementen waren in no-time verhuurd, veelal aan starters en expats. De oplevering is bijna vlekkeloos verlopen, terwijl zelfs de afbouw al gestart was, en de weinige opleverpuntjes zijn in razend tempo opgelost. Tijdens de warme zomermaanden heeft de binnentuin al goed dienst gedaan voor onderlinge ontmoetingen.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal