Samen met co-makers ‘teletijdreizen’ in het BIM-lab

7 juli 2017

Bij het woord laboratorium denk je al gauw aan wijze, grijze mannetjes in witte pakken. Mannetjes die enigszins verstrooid rondlopen met onbekende brouwseltjes en uiteindelijk nieuwe ‘dingen’ uitvinden. Zoals bijvoorbeeld professor Barabas uit de stripreeks van Suske en Wiske, die met zijn teletijdmachine naar het verleden kon reizen en daarmee verschillende avonturen in gang zette.

En daar ligt een parallel met het BIM-lab van Van de Klok. Ook daar worden vernuftige avonturen in gang gezet. Avonturen waarmee je juist een sprong in de tijd maakt. Samen met alle co-makers. Door virtueel te bouwen aan één 3D-model. Met als resultaat dat je na 10 weken al precies weet wat een project gaat kosten en wat er wanneer van elke leverancier wordt verwacht in de uitvoering. Tot in het kleinste detail! Het BIM-lab vormt daardoor dè basis van goed co-makership.

Effectief co-makership
Op dit moment wordt in het BIM-lab het definitief ontwerp afgerond van project Koningsdaal in Nijmegen. Samen met de co-makers van dit project: Bartels BV, Adams Bouwadviesbureau, Alferink, BIMmodelleur, Vibes, Van den Pol Elektrotechniek B.V., ABT B.V. Ingenieursbureau, Ridder Skins for Buildings BV, Vianen Kozijntechniek BV, BS Beton BV, Westerveld & Nederlof BV en Van de Klok, wordt er gewerkt aan de oplevering van 55 woningen en 75 appartementen. Waarom is deze manier van samenwerken in het BIM-lab handig? En wat levert het uiteindelijk op? Mark van Veghel van ABT B.V. vertelt: “Omdat je elke week ‘live’ met elkaar samenwerkt, zie je elkaar veel vaker en kun je heel snel schakelen. Je werkt echt met elkaar, integraal, aan één 3D-model waar alles in zit tot in het kleinste detail. Ten opzichte van vroeger kunnen we daardoor wel twee keer zo snel werken.” Maurice Nijenhuis, projectvoorbereider Bouw & Ontwikkeling Van de Klok, vult aan: “Daarnaast weet je na 10 weken precies wat een project gaat kosten en kun je aan de voorkant al problemen tackelen voor in een latere fase. Bijvoorbeeld met de omgevingsvergunning, want deze kunnen we heel gedetailleerd aanvragen, waardoor we in een later stadium geen verrassingen meer krijgen.”

Het BIM-lab in de praktijk
De basis van effectief co-makership wordt gevormd in het BIM-lab. Hoe werkt dat dan precies in de praktijk? Het BIM-lab. En hoe zorg je er samen voor dat de voortgang erin blijft? Maurice Nijenhuis, projectvoorbereider Van de Klok, legt uit: “Elk project begint met een kick-off moment met alle co-makers die we nodig hebben om alle detailleringen op te tuigen. Dat is op het moment dat we van het voorlopig ontwerp naar het definitief ontwerp gaan. Tijdens deze kick-off wordt iedereen gebrieft wat er wanneer wordt verwacht. In het geval van project Koningsdaal houdt dat in dat we 10 weken lang, op elke woensdag, gezamenlijk virtueel bouwen aan één 3D-model in ons BIM-lab. Van constructeur t/m de installateur. Iedereen is er en we werken tegelijkertijd aan het hetzelfde project. Om de voortgang er tussentijds in te houden hebben we een aandachtspuntenlijst. Elke co-maker maakt vanuit zijn specialisme steeds nieuwe 3D modellen die ik toevoeg en controleer in het basis 3D-model. Voor mij is dat ook het leukste moment van de dag als alle aanpassingen zijn verwerkt en je direct het resultaat ziet. En elke week is er een update van het basis 3D-model in een Cloud-omgeving waar elke co-maker bij kan. Daarnaast bellen en e-mailen we natuurlijk ook veel tussendoor.”

Geen grijze mannetjes in witte pakken
Bij Van de Klok dus geen grijze mannetjes in witte pakken met onbekende brouwseltjes in het BIM-lab. Wel wijze specialisten die samen uitvinden hoe je nog efficiënter met elkaar kunt samenwerken en effectief co-makership direct in de praktijk brengen. De oplevering van project Koningsdaal wordt verwacht in het 4de kwartaal van 2018.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal