Wim Janssen, projectmanager nieuwbouw bij Oosterpoort
Marcel Kersten, projectmanager bij Van de Klok

Van zeven naar veertien woningen in Malden

9 november 2021

Aan de Broeksingel in Malden staat een rij woningen van woningcorporatie Oosterpoort. In totaal zeven eengezinswoningen, waarvan zorgorganisatie Dichterbij er tot voor kort vier huurde als groepswoningen voor mensen met een beperking. Alle zeven woningen staan sinds kort leeg, want Van de Klok gaat de woningen grondig verbouwen. Als die klus klaar is, heeft Oosterpoort opeens maar liefst 14 woningen op precies hetzelfde perceel.

“Eengezinswoningen hebben we voldoende”, vertelt Wim Janssen, projectmanager Nieuwbouw bij Oosterpoort. Net zoals andere woningcorporaties in het land heeft Oosterpoort te maken met een veranderende markt. De toename van een- en tweepersoonshuishoudens vraagt om meer kleine huurwoningen. En die vraag blijft groeien. Daarnaast is er een enorm woningentekort en staan woningcorporaties voor de opgave om in snel tempo voldoende, betaalbare en duurzame woningen in leefbare wijken aan te bieden. “Ook bij zorgorganisaties verandert de vraag”, voegt Wim toe. “Dichterbij wil cliënten die dat kunnen zoveel mogelijk zelfstandig laten wonen, in plaats van in groepswoningen.” Vandaar dat Oosterpoort besloot bij deze woningen met Van de Klok een slag te maken met Splitsen op Maat.

Alles erop en eraan

Het gaat om de huisnummers 17 t/m 29. Als dit project afgerond is, komen daar huisnummers met de toevoeging A bij, en in één geval ook met de toevoeging B. Marcel Kersten, projectmanager bij Van de Klok: “Op nummer 17 maken we van één woning drie woningen, op iedere bouwlaag een. Op de huisnummers 19 t/m 27 maken we twee woningen per huisnummer: een gelijkvloerse op de begane grond en een maisonnette op de eerste en tweede verdieping. En de hoekwoning op nummer 29 verbouwen we wel, maar dat blijft één woning. Van een deel van die woning maken we een gezamenlijke woonruimte voor de bewoners van Dichterbij.”

De gesplitste woningen krijgen een gezamenlijke entree met de voordeur op dezelfde plek als nu. Vanaf de buitenkant lijkt het daardoor nog steeds of er één woning achter de voordeur schuilt. Daarachter komt de verrassing: de benedenwoning en de bovenwoningen zijn zelfstandige woningen met alles erop en eraan: een eigen voordeur, eigen sanitair, een eigen woonkamer, een eigen keukenvoorziening en een eigen slaapkamer.

Echt maatwerk

De plattegronden zijn echt op maat. Soms was het even puzzelen om alles er zo goed mogelijk in te krijgen. Marcel: “Het ontwerp is gemaakt op basis van de wensen en de verschillen. De bestaande woningen verschillen allemaal net wat van elkaar. Hier en daar hebben we aanpassingen gemaakt om de indeling te verbeteren. Zo draaien we de trap om, om een betere loop te krijgen. We hebben alles tot in de details overdacht, tot aan de draairichting van deuren toe.” Om de bewoners van de bovenwoningen ook een eigen buitenruimte te bieden, maken de huidige dakkapellen plaats voor ’inpandige balkons’; volgens Marcel de meest ingrijpende aanpassing.

Het casco van de woningen leent zich goed voor splitsen.

Investering terugverdienen

“Splitsen op Maat is een heel mooie oplossing”, vindt Wim. “Locaties voor nieuwbouw bij centra van woonplaatsen zijn lastig te vinden. Deze plek is goed, ook voor Dichterbij die dichtbij nog vier wooneenheden huurt van ons. En het casco van de woningen leent zich goed voor splitsen. De woningen zijn bovendien al goed geïsoleerd. Het is daarmee wel zo duurzaam om deze woningen om te bouwen.” Dat Van de Klok deze klus klaart is voor Oosterpoort vanzelfsprekend. Niet alleen omdat Van de Klok aantoonbaar ervaring heeft met Splitsen op Maat, maar ook omdat Van de Klok ketenpartner is van Oosterpoort. “Het voordeel van die ketensamenwerking is dat we samen bij bouw- en verbouwprojecten aan de voorkant andere, duurzamere keuzes kunnen maken, omdat investeringen zich terugverdienen in het meerjarenonderhoudsplan. Bovendien besparen we op overheadkosten omdat we veel directer projectmatig werken.”

Klaar voor de toekomst

De werkzaamheden starten begin november 2021. Eerst het strippen van de woningen en dan in 2022 de opbouw. De bewoners zijn geherhuisvest en de meeste cliënten van Dichterbij komen straks terug in een van de woningen aan de Broeksingel. Niet in een eigen kamer die onderdeel is van een groot geheel, maar echt in een volwaardige, zelfstandige woonruimte. Dichterbij heeft de huurovereenkomst met Oosterpoort onlangs met tien jaar verlengd. “Het mooie is dat we - als Dichterbij daarna besluit om de woningen niet meer te gebruiken – deze woningen via de reguliere weg kunnen aanbieden als sociale huurwoningen voor alleenstaanden en starters.” Daarmee zijn deze woningen straks klaar voor de toekomst.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal