Mark de Wit (Woonwaarts) en Ferry Schreven (KlokGroep)
Mark de Wit, Projectmanager bij Woonwaarts
Op de funderingen van het Wonivo-complex aan de Tooropstraat in Nijmegen
Ferry Schreven, projectmanager planontwikkeling bij KlokGroep

Woonwaarts kiest voor nieuw concept Wonivo

25 september 2019

Aan de Tooropstraat in Nijmegen is woningcorporatie Woonwaarts gestart met de bouw van 31 duurzame huurappartementen, verdeeld over twee woonblokken. Van de Klok realiseert het project en ECO Architecten heeft het ontwerp gemaakt, op basis van het nieuwe Wonivo-concept van Van de Klok.

In de Tooropstraat stonden oorspronkelijk een gloeilampenfabriek en een autogarage. De locatie was al voor de crisis in bezit van Woonwaarts. “Het oorspronkelijke idee was om hier een vrij intensief woningprogramma met koopwoningen te bouwen”, vertelt Mark de Wit, projectmanager bij Woonwaarts. Maar toen kwam de crisis. De woningcorporatie ging over tot tijdelijke verhuur van de panden en ongeveer twee jaar geleden zijn de ontwikkelplannen weer uit de kast gehaald.

Mooie match

Mark: “Inmiddels lag er een behoefte aan ontwikkeling met alleen sociale woningbouw. Los daarvan hadden we een duurzaamheidsambitie bij dit project. We wilden wat extra’s doen op dat gebied en liefst komen tot een woongebouw met een EPC van 0.” Conceptmatig bouwen is iets wat goed past bij dit soort opgaven, alleen waren er op dat moment wel veel concepten voor grondgebonden woningen, maar nog niet voor appartementen. “Toen bleek dat Van de Klok bezig was een concept voor appartementen te ontwikkelen”, vervolgt Mark. Een mooie match, want Woonwaarts en Van de Klok hebben al een jarenlange werkrelatie. Die stamt nog uit de tijd dat Standvast Wonen in 2012 met Woningstichting Alphons Ariëns uit Druten fuseerde. Recent kwam daar De Gemeenschap bij, ook een bekende opdrachtgever van Van de Klok. Hiermee is Woonwaarts ontstaan, een krachtige corporatie met ongeveer 11.500 woningen in de gemeenten Beuningen, Druten en Nijmegen. Ferry Schreven, projectmanager planontwikkeling bij Van de Klok, is blij met de samenwerking:

Wij krijgen van Woonwaarts al in het voortraject veel vrijheid om het plan verder te optimaliseren.

"Met die ontwerpvrijheid kunnen wij samen met onze co-makers en adviseurs het beste uit het project halen. Dat komt voort uit het vertrouwen in elkaar.”


Efficiënt en betaalbaar

“Met Wonivo kunnen we efficiënter werken dan met traditionele bouwmethodes, en daarmee de bouw- en voorbereidingskosten reduceren”, gaat Ferry verder. “Het concept is modulair uitgewerkt in de BIM-bibliotheek. De intelligentie van onze vaste Wonivo co-makers hebben we toegevoegd aan deze bibliotheek. Prijsvorming- en engineeringstrajecten worden hierdoor sterk verkort. En doordat we steeds met dezelfde mensen werken, zowel op kantoor als op de bouwplaats, ontstaat een positieve flow. Iedereen weet precies wat hij moet doen en wanneer. Dit levert tijdswinst en kwaliteitsverbetering op.” Het doel van Van de Klok is om hiermee straks samen met de co-makers een trein van Wonivo-projecten te realiseren.

Vaste partners

De co-makersgedachte van Van de Klok sluit naadloos aan bij die van Woonwaarts. “Ook wij werken zoveel mogelijk met vaste partijen die elkaar goed kennen”, vertelt Mark. “Dat leidt er vaak toe dat zij samen met oplossingen komen die beter en kostenefficiënter zijn dan de oplossingen die wij op kantoor bedenken.” Adams Bouwadviesbureau, de constructeur en installatieadviseur Visietech zijn als vaste partners door Van de Klok bij dit project betrokken. De architect, ECO Architecten, is gecontracteerd door Woonwaarts. “Het mooie is dat alle partijen vanuit hun kernwaarden op een natuurlijke manier met elkaar samenwerken, onafhankelijk van wie hun opdrachtgever is”, vindt Ferry. Verrassend vond hij dat de eerder gemaakte massastudie van ECO architecten bijna perfect aansloot bij het Wonivo-concept. “Het was alleen een kwestie van de juiste kaders van ons concept meegeven. De architecten hebben er vervolgens een buitengewoon leuke schil omheen ontworpen.”


Duurzaam

Wonivo is voorzien van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energie en circulariteit. Het gebouw wordt vanzelfsprekend all electric. Er komen pv-panelen op het dak, die ook zorgen voor de benodigde elektriciteit van de lucht-waterwarmtepompen. Het gebouw krijgt, mede dankzij zonnecollectoren, een basistemperatuur van 18 ᵒC, waarbij de huurders zelf elektrisch kunnen bijverwarmen. Voor de kozijnen is gekozen voor duurzaam Noord-Europees larikshout, voorzien van Triple glas. Omdat het gebouw gerealiseerd wordt met een EPC van 0 en dus voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte voorziet, zal de CO2-uitstoot tijdens de exploitatiefase fors lager zijn. Ditzelfde geldt voor de woonlasten van de huurders van Woonwaarts. De houtskeletbouwwanden passen bij de huidige behoefte om circulair te bouwen. “Ook bij de terreininrichting houden we rekening met duurzaamheid en het milieu”, voegt Mark toe. “We willen ‘Urban Heating’ voorkomen, door niet alles dicht te leggen. Er komen open grastegels voor het parkeren en een wadi voor de opvang van regenwater. Ook is er aandacht voor de biodiversiteit, zo wordt het gebouw ruim voorzien van nestkasten.”

Multifunctioneel

Uniek aan het concept Wonivo is de vaste, technische kern en installatie per appartement met toch verschillende mogelijkheden in het gebruiksoppervlak. Woonwaarts koos voor dit project voor twee type sociale woningen: 13 kleine eenpersoonsappartementen voor tijdelijke verhuur aan mensen tot 28 jaar en 18 grotere appartementen voor reguliere verhuur aan een- of tweepersoonshuishoudens. De 13 kleine appartementen gaan rond de 424 euro per maand kosten aan huur, de 18 grotere appartementen rond de 607 euro, waarmee ze onder de huurtoeslaggrens blijven. Mark: “Met de kleine appartementen komen we tegemoet aan de woningbehoefte van jongeren die op basis van hun inschrijfduur nooit voor een woning in Nijmegen-Oost in aanmerking zouden komen. Op die manier ontstaat er ook weer meer diversiteit in de wijk.”

Ontdekkingsreis

Omdat dit het eerst project is waarin Van de Klok Wonivo toepast, is het zowel voor Van de Klok als voor de opdrachtgever soms nog een verrassende ontdekkingsreis naar mogelijkheden. “Er blijkt knap veel mogelijk”, kan Mark inmiddels concluderen. “Met ons extra budget voor duurzaamheid en voor de beeldkwaliteit is de - wat sobere - standaardvariant van het concept vertaald naar een heel mooi gevelbeeld. Als je de artist impressions ziet, denk je niet meteen aan conceptbouw en ook over veertig jaar zal het gebouw er nog goed bij staan.” In het voorjaar van 2020 kunnen de nieuwe bewoners er waarschijnlijk in. Geïnteresseerden en omwonenden kunnen tot die tijd alle ontwikkelingen volgen via de BouwApp.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal