Eduardo Alvarez & Richard Paardenkooper

Nul-op-de-meter-woningen: ver vooruit op de norm van de overheid

21 mei 2017

In de nieuwbouwwijk Passewaay Buurt 7 in Tiel leverde Van de Klok eind 2016 tien spiksplinternieuwe ‘nul-op-de-meter-woningen’ (NOM-woningen) op. De A++++ woningen hebben een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,45 en lopen daarmee ver vooruit op de EPC-norm van de overheid, die een norm hanteert van +0,4. Niet voor niets besloot het Groenwoningen Fonds al vóór de start van de bouw deze woningen aan te kopen.

Het Groenwoningen Fonds is een ministerieel aangewezen (fiscaal) Groenfonds dat hoofdzakelijk belegt in duurzame woningen. Het werd in 2016 geïntroduceerd door Eduardo Alvarez en Richard Paardenkooper van CreditLinked. “Nadat we eerder gestart waren met een ander beleggingsfonds, het Huurwoningen Nederland Fonds, kwamen we in contact met nieuwe ontwikkelingen in de bouw”, vertelt Richard. “Dat was interessant. In de eerste plaats omdat wij een groen hart hebben en bij willen dragen aan een betere wereld. In de tweede plaats omdat we vertrouwen op het rendement van nieuwe woningen met nieuwe technieken.” Voor de participanten is het fonds vooral interessant vanwege de fiscale compensatie in box 1 en 3. “Zij zijn in Box 3 tot € 57.000 (partners € 114.000) vrijgesteld van vermogensrendementsheffing en genieten ook nog eens een belastingkorting van 0,7% in Box 1, legt Eduardo uit. “Afhankelijk van je vermogen is dat tussen de 1,6% en de 2,3%.”

Innovatief groenwoningenproject
In het Groenwoningen Fonds zitten alleen woningen met een groenverklaring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Al vanaf de start kon het fonds rekenen op grote interesse van beleggers, waardoor zelfs sneller dan verwacht het maximale emissiebedrag bereikt werd. “We hebben op dit moment 34 woningen”, vertelt Eduardo, “En eind volgend jaar zijn dat er waarschijnlijk 250.” De woningen in Tiel passen goed in het fonds en het beleggingsbeleid. Omdat het om NOM-woningen gaat, zijn de in- en uitgaande energiestromen bij een normaal leefpatroon op jaarbasis gelijk aan (of lager dan) nul. Eduardo: “Het is een innovatief project waar in Tiel veel belangstelling voor was; alle woningen waren in korte tijd verhuurd. We hadden al eens een project gedaan met Van de Klok, het Bastion in Arnhem, en dat ging heel goed. Vandaar dat we ook alle vertrouwen hadden in dit project.”

Verschrikkelijk goed geïsoleerd
De huurders zelf profiteren vooral van de hoge mate van energiezuinigheid van de woningen, gecombineerd met comfort, ruimte en een schitterende ligging in de jongste uitbreidingswijk ten zuidwesten van Tiel. “De woningen zijn vrijwel volledig luchtdicht”, vertelt Eduardo. “Dat betekent dat ze verschrikkelijk goed geïsoleerd zijn en dat er sprake is van gecontroleerde ventilatie, in plaats van warmte die overal ontsnapt.” Een hoogwaardige installatie zorgt ervoor dat, voordat de CO2-rijke lucht wordt uitgeblazen, de warmte wordt teruggegeven aan de verse lucht die naar binnen gaat. Voor het opwekken van energie, is het volledige dak aan de zonzijde voorzien van zonnepanelen. Richard en Eduardo zijn ervan onder de indruk: “Het ziet er heel strak uit. Als je langs de woning loopt, heb je in eerste instantie het idee dat er een traditioneel pannendak op de woningen ligt.”

Gegarandeerd energieprestatieniveau
Van de Klok houdt ook na de oplevering de energieprestatie in de gaten. Bewoners hebben zelf inzicht in hun verbruik en krijgen advies over hoe ze de apparaten in hun huis nog beter kunnen gebruiken. Hiervoor worden ook bewonersavonden georganiseerd. Op deze manier garanderen de betrokken partijen dat het gewenste energieprestatieniveau ook daadwerkelijk wordt behaald.

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal