Van Schoeverskantoor tot smeltkroes voor starters op de woningmarkt

Net zoals alle Nederlandse gemeenten staat ook de gemeente Arnhem voor de opgave om te voorzien in huisvesting voor statushouders. Om te voorkomen dat de doorstroom van reguliere woningzoekenden daardoor stagneert, moeten er woningen toegevoegd worden. Volkshuisvesting Arnhem doet dat onder andere door een voormalig Schoeverskantoor te transformeren tot appartementengebouw met studio’s.

Het voormalige Schoeversgebouw bood Volkshuisvesting Arnhem een uitgelezen kans om een antwoord te geven op verschillende ontwikkelingen. Berry Kessels, manager Wonen bij Volkshuisvesting Arnhem: “Ten eerste stijgt de vraag naar kleine woningen voor onze doelgroep. Niet alleen vanwege de toestroom van vluchtelingen, maar ook doordat mensen steeds meer vanuit een beschermde woon- en zorgomgeving terug de wijken ingaan en doordat meer jongeren uit de provincie zich in Arnhem willen vestigen.”

Ten tweede staan er in de binnenstad veel kantoren leeg. Met de transformatie van het Schoeversgebouw wordt dat al één kantoor minder. “Zo leveren wij als corporatie een bijdrage aan de uitstraling van de stad.” Ten slotte ligt het gebouw op een unieke plek in Arnhem: tegen het station aan en dicht bij het centrum. Ideaal voor jonge mensen die de eerste stap zetten naar zelfstandig wonen en passend bij de vraag vanuit de markt.

Het innovatieve gezicht
De bedoeling is om in het gebouw 22 tot 26 eenkamerappartementen met eigen voorzieningen te realiseren. Vooral jonge mensen die een eerste stap op de woningmarkt zetten, zullen dit interessant vinden, zeker op deze locatie. Ongeveer een kwart van de woningen is bestemd voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Beneden, op de begane grond of in het souterrain, komen commerciële ruimten. Berry: “Hier huisvesten we de zogenaamde ‘Willy Wortels’, de creatieve startups met innovatieve ideeën. Het wordt een plek waar de stad zijn innovatieve gezicht laat zien.”

Nul op de Meter
Voor de ontwikkeling van het project deed Volkshuisvesting Arnhem een uitvraag bij drie partijen waarmee de corporatie eerder op positieve wijze samenwerkte. Duurzaamheid was een van de uitgangspunten. Daniëlla van Sambeek, projectleider: “Nul op de Meter is een streven.” Een uitdaging bij een gebouw uit de jaren zestig. “We denken erover om het helemaal te gaan bekleden met een luchtdichte schil om het te isoleren. Er komt dan een flinke laag omheen. Daarnaast komen er duurzame installaties, waarschijnlijk triple glas, zonnepanelen en misschien nog trucjes met zonwering.

De komende tijd onderzoeken we de mogelijkheden.” Volkshuisvesting Arnhem besteedt daarbij ook veel aandacht aan de uitstraling van het gebouw. “De Utrechtsestraat blinkt niet uit in architectonische schoonheid”, vindt Berry. “Het is een ratjetoe van gevels en wanden en wij willen daar vrolijkheid, lucht en leven toevoegen. Ik denk dat het een mooi, functioneel, energiezuinig en goed ingedeeld gebouw wordt dat weer minstens vijftig jaar meekan.” Nog voor het einde van 2016 zal duidelijk zijn of dit gelukt is, zo is de verwachting.

Verduurzaming in Klarendal
KlokTotaalonderhoud kreeg de opdracht. Wat meetelde in dit besluit was de eerdere prettige samenwerking in Klarendal bij het onderhoud en de verduurzaming van 185 woningen en zelfs een reconstructie. Berry: “Klarendal is een geweldige wijk met veel historische gebouwen. De stadsvernieuwing heeft er helaas niet de mooiste stedenbouw en architectuur opgeleverd en vooral bij de appartementenblokken was de situatie schrijnend. We hebben daar de ingang naar voren gehaald en het gebouw ingepakt.

Het is magistraal en bewoners zijn er erg enthousiast over.” Richard Weijde, projectleider: “In december was het grootste deel van het project afgerond. De planning was spannend, want vanwege een subsidie moesten woningen worden opgeleverd voor 31 december. Dat was een harde deadline en het is gelukt.” Het resultaat is dat wat ooit een Vogelaarwijk was, nu een wijk is waar de leefbaarheid op peil is, waar de werkeloosheid harder daalt dan in de rest van de stad en waar bedrijven zich willen vestigen. Ook ontwikkelaars durven het weer aan om hier te bouwen. KlokGroep realiseert in het hart van de wijk bijvoorbeeld al 20 moderne stadswoningen. “Ik vind het geweldig dat KlokGroep die ontwikkeling oppakt”, besluit Berry. “Klarendal is een mooie plek en ik ben er trots op.”

Nieuwsoverzicht
Deel dit verhaal